Zwarte chocolade: niets dan gezonds!

 ZWARTE CHOCOLADE HELPT HET LICHAAM


 De Sint is gekomen, hoera! Dat betekent: picknickjes, mandarijntjes en chocolade, chocolade, chocolade. ‘Ongezond!’ horen we jullie al zeggen, maar niets is minder waar. Althans niet in het geval van zwarte chocolade. Laten we even 2 gezonde redenen om zwarte chocolade te eten op een rijtje zetten.

Cacao verbetert de doorbloeding

Cacao zit boordevol polyfenolen. En die polyfenolen verhogen het bloedtoevoer naar de benen. Wanneer je last hebt van echte ‘etalagebenen’, dan is er sprake van een slechte doorbloeding in de benen. En dat zorgt dan weer voor een zuurstoftekort in de beenspieren, wat het gevoel van zware benen veroorzaakt.
In zo’n geval eet je het best zwarte chocolade. De polyfenolen uit de cacao gaan onder andere het gebrek aan stikstofmonoxide tegen, verbreden de bloedvaten en verminderen de oxidatieve stress in het lichaam.
Gevolg? De cacao uit de zwarte chocolade verbetert de doorbloeding van de benen.
Conclusie? Eet meer zwarte chocolade :-).

Cacao verbetert de cognitieve functies

In cacao zitten flavanolen. Die stoffen zijn goed voor allerhande functies, maar specifiek zijn ze goed voor de cognitieve functies van het lichaam. Een studie met ouderen toonde aan dat het eten van chocolade rijk aan flavanolen een zichtbaar verschil uitmaakte wanneer geheugentests werden afgenomen bij die doelgroep.

 

   Om het af te leren: een recept met rauwe chocolade!

 Rauwe chocoladetaart

shutterstock_322317116

Bodem:  90 gram amandelen (of amandelmeel),  60 gram rozijnen of dadels zonder pit,   10 gram geraspte kokos,  een halve theelepel vanillepoeder, 1 banaan

Vulling:  240 gram cashewnoten, 3 à 4 eetlepels rauwe biologische acaciahoning, een half blikje biologische kokosmelk,  2 bananen,  1 theelepel vanillepoeder,  snuifje zout,  40 gram cacaopoeder
 70 gram (80 ml) gesmolten kokosolie

Bereiding

Maal de amandelen in je keukenmachine/blender fijn. Voeg de rozijnen of dadels erbij en maal alles verder fijn. Het plakt behoorlijk, dus tussendoor even roeren. Vervolgens de kokos en vanille toevoegen en nog even blenden om alles goed te mengen.

Voeg (indien nodig) 1 lepel water toe om het mengsel zo te krijgen dat het in je hand stevig blijft als je het samenknijpt.

Verdeel het mengsel op de bodem van je taartvorm en druk het stevig aan.
Snijd de banaan in dunne plakjes en leg deze op de bodem.

Chocoladevulling

Maal de cashewnoten in je blender fijn, voeg honing, kokosmelk, een banaan in plakjes, vanillepoeder en een snuifje zout toe en zorg dat alles goed gemengd wordt.

Voeg de kokosolie toe en blend opnieuw goed glad tot het een lobbig, goed te roeren mengsel is (lobbig is tussen vloeibaar en vast, nvdr). Wanneer het nog te dik is, voeg je wat extra kokosmelk toe.

Voeg de cacao toe aan het mengsel in de blender en roer voorzichtig met een lepel (cacao kan behoorlijk stuiven). Blend het geheel opnieuw tot het goed gemengd is. Schenk het mengsel over de taartbodem en dek af met een deksel.

Laat de chocoladetaart minstens 8 uur in de koelkast opstijven. Je kan de taart garneren met kokosrasp, plakjes banaan, aardbeien, frambozen, bessen, granaatappelpitten of andere dingen die je lekker vindt.


 

Bronnen:

Placebo Nocebo, 8, Cacao voor betere hersenfuncties. Jaargang 2

Placebo Nocebo, 9, Oermoeders keuken. Jaargang 2, door Hilde Maris

Placebo Nocebo, 16, Zwarte chocolade tegen etalagebenen. Jaargang 3, door Hilde Maris

[ABTM id=9239]

0 Comments

Leave a reply

Your email address will not be published.

*

CONTACTEER ONS

We zijn bereikbaar via mail, stuur ons je boodschap en we nemen snel contact met je op.

Sending
or

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?