14 februari: Het feest van de dopamine en de oxytocine

Verliefdheid is als een motor. Ze tilt je op, doet je zweven en stelt je in staat om tot het uiterste te gaan. En toch werkt verliefdheid ook als een klein krengetje: ze maakt je blind, steelt je zoetgeliefde slaap en ze verbiedt het je om je nog op andere dingen te concentreren.

De rijke dimensie van verliefdheid maakt alles mysterieus. Maar is het dat ook wel? Nee. Dat blijkt het enige juiste antwoord. Want dit is nu eenmaal wat verliefdheid bij een mens veroorzaakt:

Eigenlijk is het aanschouwen van een geliefd persoon als een cadeautje. Praten over je geliefde of er simpelweg naar kijken activeert het feel good-stofje dopamine in die delen van de hersenen, die instaan voor beloning. Nog heel even naar die andere kijken. Nog heel even die ander eens vastnemen. Het zijn gegronde verlangens die, wanneer ze worden ingelost, een zeer bevredigend effect op ons lichaam teweegbrengen. Vergelijk de liefde met een chocoladeverslaving, een alcoholverslaving of een gameverslaving … Want ook in die situaties willen we altijd nog een keertje meer.

Maar die racing love, het zogenaamde grote cadeau, doet echt wel iets met de gesteldheid van het lichaam. Het hart pompt als een gek, we zweten ons kapot, we eten letterlijk van de liefde. Ons systeem is compleet uit balans en dus hebben we meer dan ook nood aan een hoog level aan cortisol, ons stresshormoon dat ervoor zorgt dat de alerte toestand van ons lichaam kan blijven duren. Door de stress lopen we onze slaap mis en wordt ons natuurlijk bioritme verstoord. De productie van serotonine, ons slaap-, maar ook ons gelukshormoon staat te laag. Gevolg? We piekeren, we denken angstig na over waarom de ander nog niets heeft laten weten en ondertussen leven we almaar door onder de invloed van een hoge dosis stress.

Onze verliefdheid heeft twee kanten. Een mooie, verrukkelijke kant en een ander snijdend kantje. Maar buiten de bipolaire kant van verliefdheid bestaat ook nog een ander, langdurig kantje. Want ook al voelt een hevige verliefdheid als nog zo sterk, toch geraken de overstelpende hormonen na een tijdje ook uitgeblust.

Bij een storm van verliefdheid hoort eveneens het hormoon oxytocine, een hormoon dat verbondenheid met de partner stimuleert. Het is dezelfde stof die ontstaat tijdens een zwangerschap. In een relatie komt de stof tot leven bij intiem contact. De productie van het hormoon vasopressine door de hypothalamus en de hypofyse bepaalt dan weer ons monogaam gedrag.

Na de eerste storm pieken en dalen nemen veiligheid en compassie, gevoelens die door oxytocine worden opgewekt, de fakkel over. Toch ebt de passie niet noodzakelijk weg. En van verliefdheid komt liefde. Of ook niet. Onze hormonale processen kunnen geactiveerd blijven of ze kunnen juist ook worden gestaakt.

Vier je vandaag Valentijn, geniet dan vooral van de liefde. Geniet van de liefde, de oxytocine en de dopamine.

shutterstock_224615884

[ABTM id=9239]

Bronnen:

http://neuro.hms.harvard.edu/harvard-mahoney-neuroscience-institute/brain-newsletter/and-brain-series/love-and-brain (geraadpleegd op 13/2/2017)

http://www.goedgevoel.be/gg/nl/535/Verliefdheid/article/detail/2337714/2015/05/27/Alcohol-en-verliefdheid-hebben-vergelijkbaar-effect-op-ons-sociaal-gedrag.dhtml (geraadpleegd op 14/2/2017)

http://www.birmingham.ac.uk/news/latest/2015/05/The-dark-side-of-the-love-hormone-200515.aspx (geraadpleegd op 14/2/2017)

http://www.medicalnewstoday.com/articles/275795.php (geraadpleegd op 14/2/2017)

0 Comments

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

CONTACTEER ONS

We zijn bereikbaar via mail, stuur ons je boodschap en we nemen snel contact met je op.

Sending

©2022 Quantum Tech BV - Apostelhuizen 97 - 402 - 9000 Gent

Mail: Info@QuantumTech.be

Open: Enkel op afspraak

or

Log in with your credentials

Forgot your details?