9 tips tegen slapeloze nachten

SLAPELOZE NACHTEN?


November … de maand van de herfst, van de lange nachten en de korte dagen. Lange nachten, dan denken we daarbij spontaan aan veel meer slaap, aan heerlijk wegkruipen onder de dekens en aan ‘s ochtends uitgerust de dag starten!

Maar, wat doe je als de nacht jou angst bezorgt? Omdat je de wijzers traag voorbij ziet kruipen elke nacht opnieuw. En omdat de ochtend die erop volgt niets meer dan onvermijdelijke sufheid te bieden heeft. De avond nadien ben je bang voor opnieuw een slapeloze nacht. Die angst creëert stress, gepieker en … hop! Daar sluipt het slaapprobleem weeral om de hoek. Te weinig slaap is een vervelend ventje. Het geeft ons stress, maakt ons prikkelbaar en verzwakt ons lichaam zowel fysiek als emotioneel. Wie kent nu niet het probleem van een slechte concentratie op het werk, tijdens het studeren of tijdens het voeren van een gesprek wanneer de nacht weer veel te kort is geweest? En ken je ook het gevoel waarbij je amper die eindeloze trap op geraakt? Gewoon, omdat de nacht veel te kort was. De vraag is alleen: wat doe je hieraan? Hoe zet jij een rem op die slapeloosheid? Ons advies: draag bij slapeloosheid vooral goed zorg voor je lichaam. En zet daarbij voor de volle 100% in op het herstelproces van het lichaam!

Om het lichaam te herstellen vermijd je best al te invasieve slaapmedicatie. Want: een slaappil slaagt erin om jou op korte termijn in slaap te brengen, maar het slaagt er niet in om de oorzaak van het slaapprobleem ook op te lossen. Sterker nog: slaappillen werken op lange termijn vaak verslavend en maken ons lichaam afhankelijk. Om nog maar te zwijgen van de mogelijkheden tot duizeligheid, een verkorte remslaap, concentratieverlies … Need we say more?

Maar, wat is dan wel de oplossing? Hoe dragen we dan het best zorg voor ons lichaam? En: hoe kunnen we ervoor zorgen dat ons lichaam zichzelf herstelt, zonder dat het daarvoor afhankelijk wordt van externe middelen? De eerste stap is simpel: begin bij jezelf. Vaak zijn slaapproblemen het gevolg van een verstoord slaappatroon, een slechte slaaphygiëne of stress. En daar kan jij al iets aan doen. Even op een rijtje …

9 TIPS OM JE SLAAP WEER ONDER CONTROLE TE KRIJGEN

1)It’s all about food and drinks

Vermijd zwaar eten voor je gaat slapen. Het voedsel dat je eet 2 uur voor het slapengaan verteer je sowieso niet goed. En wat met alchohol? Een goed glas wijn maakt het toch gemakkelijker om snel in slaap te geraken? Een logische redenering, maar het drinken van alcohol zorgt geenszins voor een vaste slaap. Extra vervelend elementje: drinken voor het slapengaan betekent vast en zeker een ticketje naar het toilet! Best vermijd je ook cafeïne en theïne zeker na de namiddag. Dranken met dergelijke ingrediënten houden je alleen maar wakker.

2)Turn off the lights, please!

Geen computerlicht, kunstlicht of tv-licht ‘s avonds laat. Want fel licht – voornamelijk met een blauwe frequentie -verhindert de aanmaak van melatonine, en dat hormoon heb je nodig om je lichaam tot rust te brengen en zo in slaap te vallen.

3) Goed bioritme is noodzakelijk voor een goede slaap!

Ga telkens op een vast uur slapen en sta ook op een vast uur op. Je lichaam herinnert zich wanneer het moet rusten en wanneer het moet vervallen in actieve modus!

4)Don’t worry. Have no stress 🙂

Weg met alle stressfactoren! Ontspan je voldoende in de uren voor je slaap en ploeter niet in je gedachten. Piekeren over problemen stellen het moment waarop je in slaap valt uit. Om je te ontdoen van dergelijke gedachten helpt het soms om een je gedachten van je af te schrijven. Ook: let op de ademhaling en adem diep in en uit. Voelen hoe je lichaam meedeint op het ritme van je ademhaling werkt rustgevend.

5)Bewegen, bewegen, bewegen!

De sedentaire mens heelt heel wat meer beweging nodig dan hij zelf denkt. Een halfuurtje bewegen per dag? Het kan in veel gevallen al wonderen doen.

6)Slapen in een geschikte omgeving.

Maak van je slaapkamer echt jouw plekje. Ruim het op, verlucht het goed en maak het niet te warm of te koud. Draag zorg voor jouw slaapplek en verduister het goed genoeg, want een rustige slaap begint steeds met een rustige ideale omgeving.

7)Geen slaap = meer slaap!

Heb je te kampen met chronische slaapproblemen? Dan kunnen wat drastischere maatregelen helpen. Zo kun je proberen je slaap terug te winnen door eigenlijk minder te slapen. Een gek idee? Toch niet! Want hoe moeër je wordt, hoe beter het zal lukken om ‘s avonds dan toch in slaap te vallen.

8)Vermijd slaapmedicatie

Slaapmedicatie helpt op korte termijn, maar brengt geen structurele oplossing.

9)Kies voor gezonde voeding

Kies voor voeding rijk aan magnesium en vitamine B. Vooral groenten bevatten die voedingsstoffen. Bananen, bruine rijst, zonnebloempitten en pompoenpitten zijn dan weer belangrijke bronnen van tryptofaan, het aminozuur dat melatonine vormt, en dat hormoon melatonine is dan weer noodzakelijk voor een goede en rustgevende slaap.

 shutterstock_337520018


BRONNEN

Koningaap (2011). De risico’s bij het gebruik van slaappillen. Geraadpleegd op 9 november 2016, http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/verslaving/68131-de-risicos-bij-het-gebruik-van-slaappillen.html

Gezondheidsnet (2007). Slaapmiddelen: meer kwaad dan goed. Geraadpleegd op 9 november 2016, https://www.gezondheidsnet.nl/slapen/slaapmiddelen-meer-kwaad-dan-goed
Somnio. Slaapmiddelen. Geraadpleegd op 9 november 2016, http://www.somnio.eu/SomnioNL/root/infoSleepMedication.aspx
CM. Beter slapen. Geraadpleegd op 9 november 2016, https://www.cm.be/gezond-leven/leefgewoonten/slapen/beter-slapen/niet-piekeren.jsp

ABC Gezondheid. Magnesium ontspant en zorgt voor diepe slaap. Geraadpleegd op 9 november 2016. http://www.abcgezondheid.be/nl/keyword/magnesium_ontspant_en_zorgt_voor_diepe_slaap/

Gezondheidsnet (2014). Helpt magnesium bij slapeloosheid? Geraadpleegd op 9 november 2016 https://www.gezondheidsnet.nl/slapen/helpt-magnesium-bij-slapeloosheid

De Hormoonfactor( 2013). Slaapproblemen. Geraadpleegd op 9 november 2016 http://www.dehormoonfactor.nl/slaapproblemen

Maris, H. (2015). Slapeloosheid. Waar lig je van wakker? Placebo Nocebo, jaargang 4, 10-13

[ABTM id=9239]

0 Comments

Leave a reply

Your email address will not be published.

*

CONTACTEER ONS

We zijn bereikbaar via mail, stuur ons je boodschap en we nemen snel contact met je op.

Sending
or

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?